11:e augusti

Dag 75. Lönsstua – Argaladhytta. 28 km, nästan uteslutande stig. Fast bara buskage utan stig någon kilometer i Skaitidalen.

Gick DNT-leden från Lönsstua till Junkerdalen och från Junkerdal Turistsenter satte jag kurs mot västsidan av Skaitidalen. Den normala leden startar lite längre öst om dalen innan den sedan kommer ned till älven i höjd med Trygvebu. För att komma till den måste man också ge några kilometer asfalt. Men västsidan går direkt från Junkerdal och är en gammal ”säterväg” som jag tror är både mer naturskön och intressant. Gudmund Gardsmark på Tverrelvsnes visade några bilder från 2008(?) när vi var där. Den skulle enligt uppgift vara helt ok att gå, bara utrast på några platser. Anledningen till att den inte längre är markerad på kartor eller i DNT:s guider är att den (just precis) är rasad ut i älven på några platser och att man riskerar att få diverse sten och buskage i huvudet när man går den.

Sätervägen var lite äventyrlig att gå, helt igenväxt några ställen och helt utrasad några andra. Några färska större ras hade gått i år (färska blad på träden i rasen). Jag såg dock fotspår efter en annan ensamvandrare, ensam om den här vägen var jag alltså inte.

Tog en längre paus när jag kom till Trygvebu och gick sedan raka spåret till Argaladhytta. Skaitidalen är fantastiskt vacker men också fantastiskt trång. Precis när den öppnas sig och älven låter sig slappna av i ett litet sel, där ligger Argaladhytta. Förmodligen den finaste platsen för en hytta jag sett, och hyttan i sig själv är också en riktig pärla. Lite mindre folk i fjällen trots helg. Jag var nästan ensam på Lönssstua men det är också en stuga helt vid vägen. Den här var tom så när som på mig denna kvällen, trots sommarlördag.

Från Flatviskis österut in i Junkerdal och Sverige
Rasat parti av Skaitidalen väg. Längre fram gick den upp i fjällsidan och kom ut vid Trygvebu ca 40-50 meter ovanför älven

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s