13:e augusti

Dag 77. Coarvihytta – Ny-Sulitjelma. 27 km väg.

Startade sent med huvudet i vilodagsmodus. Fint, varmt väder men tråkigt att gå på väg. Så nära civilisationen blir turen lite mindre spännande och man blir mer rastlös. Lyssnade därför på några podcasts från NRK – hade lärt mig om Aleksander Kjelland längs E6 för några dagar sedan – nu blev det bland annat en dokumentär om EU-folkomröstningen och införandet av röykeloven i Norge. Rafflande!

Mötte en annan NPL:are precis innan Sulitjelma utan att vara säker på att det var just det. Jag hade följt theflyingsurgeon på Instagram den sista tiden och hade väl nånstans långt bak huvudet att hon skulle kunne vara i närheten. Jag var dock i telefonsamtal när våra vägar möttes, det blev inget mer än en nick till hälsning.

Hämtade min depot på butiken och tog ett par timmars paus där. Köpte med mig några öl för att förtära uppe på hyttan. Tanken var nu att jag skulle ha mat med mig helt till Abisko, men jag tog ut lite för att kunna bära lite mindre och istället köpa lite i butikerna längs Kungsleden. Till Abisko hade jag beräknat att det skulle vara 210 km (178 km fågelvägen) och gett mig själv 8 dagar att slutföra. Följer man Nordkalottleden över Narvikfjällen blir det snarare 300 km och närmare 240 om man går på stig hela vägen. Så jag tänkte det kanske skulle kunna gå på 7 dagar.

Från butiken och upp till Ny-Sulitjelma DNT-hytte är det 450 höjdmeter och vidare upp till passet innan Sorjushyttan är det 600 till. Det är ju turens största stigning och jag var tidigare ambivalent till att jag inte skulle gå den i ett svep. Väl framme vid foten var jag inte längre ambivalent. Jag tog den som ett träningspass och rusade upp så fort jag kunde. Rimligt mörbultad framme vid stugan belönade jag mig själv med ett par öl.

Stortoppen, Knekten och Vagnatjåhkkå
Rester av gruvdriften
Söderut från vägen till Ny-Sulis. Skaitidalen i mitten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s