15:e augusti

Dag 79. Sorjushytta – Staloluokta. 30 km lättgått stig.

Lite bättre väder, lite bättre ben. Blev vid köksbordet på morgonen och drog morgonkaffen ut till en hel timma. Eftersom det här var den sista norska stugan på mer än en vecka passade jag på att njuta av stugans bibliotek.

Jag åt lunch i Konsul Perssons stuga (Sårjåsjaurestugan, inte att förväxla med Sorjushytta i Norge dagen innan) innan jag gick vidare. Jag trodde att jag skulle få se Dag Hammarskölds gästbokssignaturer i stugan, men till min besvikelse fanns det bara gästböcker för några få år tillbaka.

Vid Stáddájåhkå småpratade jag med stugvärden (från Västerås) i en 20-30 minuter om allt möjligt. Bland annat hann de uttrycka besvikelse över att bron över bäcken vid Vuolep Sårjåsjavrre var trasig och att SOT inte hade reparerat den, trots att den varit trasig i några år. Själv tycker jag att en hobbyförening från en by på 395 invånare kan få kosta på sig att vara lite trög med reparationer. I Norge sköts lederna och alla broar av obetalt dugnadsarbete, i Sverige sköter Länsstyrelsen dem. Vadet var heller inte djup, som mest drygt 10 cm (förvisso under ”låg” säsong).

Anlände Staloluokta vid sjutiden och slog upp tältet längs stranden till Virihaure. Jag har länge glatt mig till att få vara i Padjelanta och gå den här leden men all civilisation längs vägen och att det är så väldokumenterat gör att det inte känns särskilt vilt, och det är svårt för mig att göra det till mitt eget. Det är priset jag får betala som har valt att gå längs stigen, för det finns många fina vildare alternativ som skulle vara roligare att gå. En annas sak som förstör är den motoriserade färdseln i här ute. Helikoptrar åker skytteltrafik till Staloluokta när jag är där och längs leden är det flera motocrosspår. Rennäringen känns sällan som något naturnära och kulturhistoriskt, oftast får jag känslan av att det är ren tamdjursdrift och näringsverksamhet. Jag har väl varit naiv, men det var nedslående att komma till den insikten.

Korsar gränsen ännu en gång
Tillbakablick mot Blåmannsisen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s