17:e augusti

Dag 81. Låddejåkkå-Akkajaurestugorna. 32 km Padjelantaled med någon liten genväg.

Tackade värden så mycket för husrum och kom mig iväg. Länsstyrelsen har tydligen lagt om leden mellan Låddejåkkå och Kisuris de siste åren. Förmodligen på grund av rennäringen och/eller att det är lite finare utsikt på den nya sträckningen. Den gamla leden är hur som helst kortare, så den tog jag. Leden går så att säga raka spåret mot Kisuris, över Loadasjvagge och på östsidan av Njierek. Leden gör en liten sväng runt Njierek, så jag valde att istället gå rätt på. Fann en bensinkanna uppå en sten uppe på Loadasjvagge. Annars en lite händelsefattig etapp, för att inte säga slitsam, eftersom min genväg mest bara var tredimensionell myr.

Ahkka tornade upp sig när jag började närma mig Kisuris. Verkligen ett flott fjäll. Sveriges högsta fallhöjd med sina drygt 1500 meter över Ahkkajaure. Var väl mer innan de dämte den opp. Tog mig helt till Akkastugorna där jag valde att slå upp tältet lite utanför stugområdet. Kom en del regn under kvällen och det var lite svårt att hitta en brukbar tältplats, det var väldigt många ”sommarstugor” strödda längs stranden.

Akkajaure
Ahkka
Nijak
Glaciär vid västtopparna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s