20:e augusti

Dag 84. Hukejaure – Alesjaure. 36 km. 4 km markerad led, sedan en dryg mil obanat och till sist Kungsled till Alesjaure.

Lite finare väder idag och bra humör för att jag skulle ut och genomföra en av mina planerade genvägar. Från Hukejaure kan man gå längs led antingen västerut till Gautelis i Norge eller österut till Sälka längs Kungsleden. Problemet för mig var att leden till Sälkastugan går söder om fjället Sälka och utgör en, i mina ögon, en onödig omväg. Så jag hade planerat att gå en timma mot Gautelis och där sikta nord-nordöst mot en platå som sluter i några dalar ned mot Tjäktjapasset. Lite internetundersökningar visade att det var relativt vanligt bland folk att gå där. Det visade sig att Sjukgymnasten var bekant med området och rekommenderade mig att gå ned mot Tjäktjavagge genom Geargevaggi och inte ned mot Alisvaggi genom Muorahisvaggi, eftersom den sistnämnda förmodligen skulle vara för stenig i höjden och för videsnårig i botten.

I alla fall tog jag sjukgymnastens råd och det var bara fint. Samerna hade lämnat både ATV- och motocrosspår för mig att följa genom Geargevaggi. Därefter var det bara att koppla sig in på Kungsleden exakt på Tjäktjapasset och börja traska tillsammans med folkmängderna. Alesjaure var ett bra stopp för att kunna komma till Abisko dagen efter.

Kom fram till Alesjaure i middagstid i samma sekund som det började regna. Tog en bädd i en sovsal, blev bjuden på öl av en familjefar från Västerås och bastade. Nydelig.

Hejdå till Huke
Gearbiljavri
Kebnekaisemassivets västra fjäll, Tjäktjatjåkka 1709
Kungsleden söderut, sett från Tjäktjapasset
Äntligen på Kungsleden
Alesjaure, första intryck, blicken norrut
Alesjaures välkomstkommitte, blicken söderut

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s