30:e augusti

Dag 94. Kilpisjärvi – Meekonjärvi. 29 km finsk turiststig.

Lukas och jag bröt läger i härligt duggregn. De närmsta dagarna kom stigen att vara strösslad med finska turistföreningsstugor så vi satte fart mot den första för en lunch där. De finska stugorna är ganska små, men har en öppen och en stängd, bokningsbar, del. Ibland är de i separata stugor, oftast är de delar av en enda knuttimrad stuga. De öppna heter ”ödestuga” medan de andra heter ”hyresstuga” eller ”reserveringsstuga”. Den stängda delen har inga madrasser men däremot god plats för ditt liggunderlag. Det finns ved och kamin men inte mycket mer än det. De är i gott skick och ganska mysiga att bo. De bokningsbara delarna skall tydligen vara lite mer som en DNT-stuga med madrasser och vara allmänt mer uppstyrda.

Det var grått och vått hela vägen till den första stugan, Saarijärvi. Finnar som ska upp på Raisduottarhaldi, eller Halti, går som oftast den här leden från Kilpisjärvi till Pihtsusjärvi, ett par dagar från Kilpisjärvi. Så mötte lite finnar på stugan och praten gick väl inte direkt varm, som sig bör med vårt östra grannfolk.

Sedan gick vi vidare, förbi Kuonjarjoka, till Meekonjärvi och slog läger där. Vi bodde i stugan eftersom det var lite ruggigt ute.

Kounjarjoka (tror jag)
Meekonjärvi
Meekonjärvi

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s