1:a september

Dag 96. Somashytta – Vuomadakka. 24 km obanad terräng.

Lukas hade till slut beslutat sig för att gå med mig på min genväg ned till Reisadalen istället för att gå Nordkalottleden vidare nordväst till Saraelv. Jag hade gjort en del research om alla tänkbara genvägar och irriterade mig tidigt på att leden går så långt nordväst och långt ned längs Reisaälven innan den går tillbaka upp igen. Reisadalen är en canyon och har således väldigt branta dalsidor, men det finns en del som är relativt slak ganska nära Nedrefosshytta. Dessutom så fann jag i gamla DNT-guideböcker ett förslag på en omärkt tur precis här, mellan Somas och Vuomadat. Boken var inte särskilt gammal, det är standardboken som finns i alla DNT-stugor runt om i landet och jag tror den är från åttiotalet. Den är föregångaren till dagens UT.no.

Så vi tok beina fatt och tog vadet rätt utanför stugan och styrde kosan mot nordöst. Det var lättgådd terräng men den konstanta starka vinden tog en del i huvudet, så vi blev lite trötta av den. Efter några timmar kunde vi se dalen (väldigt vacker) och kraftledningen som var lagd mitt på det slaka partet (inte lika vacker). När vi började den egentliga nedstigningen till dalen fann vi en tydlig och välanvänd stig som ledde oss tillbaka till Nordkalottleden. Jag förstår inte varför inte det här partiet är med på UT.no, kanske är det för att det är lite för långt mellan de två stugorna? Oavsett vilket så blev Lukas hyttesjuk så fort vi kom till den första öppna gammen på älvebredden och hade inte lust att gå den dryga timman extra till Nedrefoss.

Enda vadet på rutten. Somashytta i bakgrunden.
Utsikt mot det inre av Reisadalen
Lukas och vidda och en pytteliten canyon
Reisadalen
Nedstigningen
Reisaelva, sedd från Vuomatakka-gammen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s