11:e september

Dag 106. Olderfjord Turistsenter – Stohpojohka hytte, 18km. Hälften väg, hälften same-stig.

Sov riktigt dåligt utan en enkel förklaring. Lite småberusad av öl, för mycket telefontittande, för mycket vind eller för obehaglig tältplats? Jag trodde att Olderfjord skulle vara skyddad för sydvästen men det visade sig att dalen från fjället ned till fjorden snarare samlade vinden som en strut. I änden av struten var mitt tält.

Nåväl, kom mig ändå upp i skaplig tid och började gå 09:45. Vädret var blåsigt men varmt och väldigt fint. Tror det kan ha varit den varma luften från Dorian som kommit. Det är speciellt med det här kustklimatet i Finnmark. Varma nätter och starka kontraster från dag till dag. Sen att solen står så lågt gör att det känns som klockan sju-halv åtta en dag tidigt i augusti i Avesta hela tiden.

Kom till en öppen rendriftshytts till lunch. Det gick bra att gå trots den dåliga sömnen men det kändes som efter en dag på sjön när jag kom in i hyttan och allt blev stilla en stund. Fjället suger, så att säga. Det verkar som att det ska regna kraftigt imorgon natt och oavsett blåsa kraftigt denna natt. Så det passade gott med en hytta inatt, trots tidigt avslut och kort distans. Imorgon, 23-24 km bort, hägrar ännu en hytta som ska skydda mig från regnet. Sedan är planen en sista tältnatt någonstans nära tunneln. Det blir alltså fyra och inte tre dagar den här sista etappen.

Idylliskt, men skenet bedrar
Renarna är samlade in, slakt nära förestående?
Renvaktarstuga som var öppen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s